Porumbei Gulerati Porumbei rasa Carier Zburator de Belgrad Roller Oriental

Standardul raselor de porumbei


Porumbeii sunt foarte indragiti de columbofili si nu numai. Cei care vor sa obtina profit din hobby-ul pe care-l au, sa participe in cadrul expozitiilor si concursurilor, trebuie obligatoriu sa se conformeze standardului existent pe piata columbofila in care vor sa intre. Rasele de porumbei se deosebesc intre ele datorita unor insusiri sau caractere morfologice si fiziologice specifice fiecarei rase in parte. O insumare idealizata a acestor caractere sunt cuprinse in standard. Standardul este o descriere model a tipului spre care se doreste a se ajunge in cadrul unei anumite rase. Daca in trecut, in cresterea animalelor, standardul cuprindea indeosebi descrierea severa a caracterelor morfologice, azi el cuprinde si insusirile care oglindesc sau conditioneaza scopurile productive pentru care se creste rasa. Daca pentru porumbeii de ornament caracterele importante sunt forma, tinuta, marimea corpului, structura, culoarea sau desenul penajului; iar pentru porumbelul de carne latimea pieptului, greutatea corpului; in schimb pentru porumbelul de zbor se va urmari alcatuirea armonioasa (aerodinamica) a corpului, musculatura puternica si elastica, structura penajului, forma aripii, care toate conditioneaza capacitatea de zbor.

Standardul, in functie de rasa, va cuprinde impresia generala si caracterele de rasa ale capului, corpului, membrelor, aratate detaliat (cap, ochi, gene, cioc, piept, gat, spate, aripi, picioare, coada, structura si desenul penajului). Standardul, in afara de caracterele specifice rasei, cuprinde si caracterele nedorite (greseli grave si usoare) straine rasei respective, care pot fi penalizate in cadrul greselilor usoare sau eliminatorii, (descalificative) in cazul greselilor grave.

Un standard se considera corespunzator unei anumite rase, atunci cand caracterele pe care le contine sunt caracteristice pentru majoritatea exemplarelor rasei. Deci, calitatea majoritatii porumbeilor apartinand unei rase se cere sa corespunda nivelului mediu al tipului rasei respective, adica standardului.

In lumea columbofililor se apeleaza deseori la conceptul de standard al rasei atunci cand vine vorba de a judeca valoarea porumbeilor. Standardul rasei reprezinta pentru crescatorii selectioneri si pentru cei care aspira la asta, reperul cel mai important al vietii lor columbofile, care ii marcheaza, ii face sa se gandeasca ore intregi la imperecheri si sa cheltuiasca sume foarte mari; toate astea in speranta ca porumbeii lui vor atinge perfectiunea sau vor fi cat mai aproape. La concursuri si expozitii, pe baza prevederilor standardului se ierarhizeaza porumbeii si se acorda titlurile de campioni, iar crescatorii afla unde mai au de lucrat in imbunatatirea exemplarelor pe care le detin.


Esti interesat sa fi trecut in lista columbofililor la vreuna din rasele de porumbei ... acceseaza link-ul inscriere columbofili.


Rase straine:Made by ACKA

Copyright © 2009 - 2018 Acka Toate drepturile rezervate - www.acka.ro : Porumbei jucatori si zburatori