Voliera Voliera Zburator codalbromanesc Voliera Voliera Voliera Voliera

Adapostul pentru porumbei


Porumbeii sunt tinuti in porumbare sau hulubarii: cuiburi simple de scandura sau cotete prinse de zidurile casei sub streasina, amenajate pentru una sau mai multe perechi de porumbei, cu compartimente separate pentru fiecare pereche si cu o iesire. In tarile mediterane, porumbarele cladite in forma de turn adapostesc sute sau chiar mii de porumbei. In Franta si Italia, turnurile-porumbare sunt construite din caramizi, iar in Egipt din nuiele si lut sau chiar chirpici.

Porumbeii de rasa sunt crescuti in porumbare special amenajate in podul caselor sau in porumbarii construite in gradini sau curti numite porumbare-voliere. Voliera asezata cu fata spre nord este friguroasa, cea mai buna asezare fiind spre est sau sud-est deoarece permite patrunderea razelor solare in interior aproape tot timpul zilei.

Porumbaria trebuie sa aiba pardoseala din pamant, scanduri sau caramizi; peretii din caramizi, chirpici sau scanduri; iar acoperisul din carton gudronat, tigla sau tabla. Compartimentele se despart prin pereti de scanduri, cartongudronat sau plasa de sarma. Iesirea din voliera se face prin fereastra de zbor asezata pe partea insorita si prevazuta cu o scandura de zbor cu o usa automata si cu o cusca de prindere care poate fi asa de mare incat sa serveasca drept voliera pentru baia de soare a porumbeilor in timpul cand acestia nu sunt liberi.

In cazul porumbeilor de agrement, interiorul volierelor se imparte in doua parti: un compartiment pentru porumbeii de prasila si altul pentru tineret. In cazul porumbeilor de zbor, porumbarul este compartimentat in 3 incaperi si anume, pe langa cele doua incaperi sus-mentionate, una este rezervata stolului de zbor. Alaturi de porumbarie si despartit de ea se instaleaza un volier special pentru porumbeii bolnavi.

In porumbare se construiesc locuri de odihna pentru porumbei sub forma de scanduri de dormit si bete de odihna, iar in compartimentul porumbeilor de prasila si boxe de imperechere si de clocit. Boxele de imperechere reprezinta ladite lungi de un metru, largi si inalte de 60*60cm, la mijloc si in fata pereti din panza de sarma. Peretele din mijloc e demontabil, iar cel din fata are usite tot din panza de sarma. Boxele de clocit au forma unor cutii, construite din plasa de sarma, sipci de lemn si pardosite cu scanduri. Marimea lor variaza in functie de marimea raselor de porumbei care le vor ocupa, intre 70*70*40=50cm si 120*80*60cm. In fiecare boxa de clocit se construiesc doua cuiburi pentru fiecare pereche de porumbei de prasila, in scopul asigurarii unei clociri si cresteri consecutive a puilor. Boxele astfel construite in compartimentul porumbeilor de prasila sunt asezate una langa alta, suprapuse si ridicate deasupra pardoselei cu 20cm.

Rasele de zbor se cresc in libertate, iar cele de carne si de agrement in voliere instalate in fata porumbarului sau a boxelor de clocit, facute din panza de sarma prinsa de un cadru metalic sau din sipci de lemn inchise din toate partile avand o capacitate de aer suficienta numarului de porumbei care vor fi crescuti in ele. Pentru fiecare porumbel se socoteste un metru cub de aer. Voliera are o usa prin care intra ingrijitorul. In interiorul ei se gasesc: alimentatorul, adapatoarea, bazinul de facut baie, ladita cu nisip si substante minerale, precum si scandurile sau sipcile pe care se aseaza porumbeii din zbor.

Pentru rasele mai delicate se intrebuinteaza metoda boxelor izolate complet inchisa numai cu o mica usa de intrare pentru porumbei si cu partea de sus demontabila pentru a putea fi introduse cuibarele si pentru curatarea si dezinfectarea boxei. Pentru cresterea pe scara comerciala a porumbeilor de carne se utilizeaza porumbare-soproane acoperite complet sau numai pe jumatate, inchisa lateral cu scanduri cu usi pentru porumbei si personal de serviciu, iar in fata cu voliere din sarma cadrilata. Peretii din fund sunt acoperiti cu boxele de clocit de 40 cm lungime, 40cm latime si 30 inaltime, cate doua pentru fiecare pereche. Pentru a evita umezeala si patrunderea sobolanilor, pardoseala se construieste la 40-50 cm deasupra nivelului solului. Porumbarele-soproane sunt insirate pe randuri, prevazute cu un apaduct propriu, legat de putul sau turnul de apa motor al crescatoriei. In Statele Unite ale Americii se gasesc crescatorii-uzine care produc si prelucreaza anual zeci de mii de pui de porumbei de carne.

In boxele de clocit sau in casutele pentru cuiburi se aseaza cuibarele sau cuiburile, facute din cutii mici de lemn, avand 6-8 cm inaltime, 16-25 cm latime si 16-25 cm lungime. Cuiburile pot fi facute in forma de strachina, dintr-un amestec de gips, ciment si rumegus, sau din lut ars, hartie presata sau material sintetic, avand 5-8 cm inaltime si 16-22 cm diametru. Cuiburile trebuie sa fie deparazitate cu prafuri insecticide (hexacloran, heclotox, etc) si captusite cu un asternut de paie, fan sau matura. Cuiburile astfel pregatite pot fi ocupate de perechile de porumbei de prasila.


Informatii porumbei:Made by ACKA

Copyright © 2009 - 2018 Acka Toate drepturile rezervate - www.acka.ro : Porumbei jucatori si zburatori