Standarde porumbei Jucator capacit de Buzau Jucator Bimotat Ardelean Roller de Cluj Roller de Timisoara Roller de Timisoara

Particularitati ale porumbeilor


In trecut, tinand cont de influenta puternica a Rollerului Oriental, majoritatea porumbeilor erau rolleri. In timp insa orientarea columbofililor s-a schimbat realizandu-se tot felul de incrucisari si infuzii obtinandu-se astfel zburatori care pastreaza din aspectul deosebit al rollerului insa creste durata de zbor si incepe sa dispara jocul.

Jocul este o predispozitie a unor rase de porumbei care se mosteneste ereditar. Porumbeii jucatori sunt acei porumbei crescuti pentru abilitatea lor de a se rostogoli peste cap (a juca) in zbor. Un bun jucator poate fi vazut executand "tumbe" nu numai in timpul zborului, ci si la coborarea de pe acoperisul casei, in curte sau chiar si in voliera.

Maniera jocului este o particularitate de rasa, dar si individuala. La majoritatea raselor de jucatori se observa ca la un moment dat porumbelul se opreste, isi bate aripile impreunandu-le deasupra spatelui, isi salta simultan coada, apoi cade inapoi executand cu repeziciune tumba, pe urma revine cu o bataie puternica in pozitia orizontala, continuandu-si zborul. Porumbeii jucatori zboara la inaltimi mari, de unde plonjeaza dandu-se peste cap. Campionii se rostogolesc chiar si de sase ori, atingand viteze-record de 150 km/h. Porumbeii care executa mai multe tumbe pierd din inaltime in pauza inerenta dintre ele. Unele exemplare joaca atat de tare incat cad ("cazatorii") si se zdrobesc de acoperisuri sau de pamant.

O alta maniera de zbor o au rollerii orientali. Acesti adevarati acrobati ai aerului sunt zburati in stoluri de cate 20-25 exemplare, prezentand un program uluitor. Se inalta in mod compact, se insurubeaza cu repeziciune in vazduh, disparand in inaltimi de necuprins cu ochiul. La inaltimea convenabila lor zboara cateva minute, apoi se lanseaza in 6-8 rostogoliri executate cu repeziciune fantastica. Aceste rostogoliri pot fi uneori de 20-40 metri. Apoi iar se aduna si dupa un zbor de scurta durata executa un nou set de rostogoliri. Rollerul oriental roteste cu aripile numai pe jumatate deschise, iar coada lata o foloseste la franarea rostogolirii. Modul in care se executa rostogolirile difera de tumbele celorlalte rase. Rollerul se intoarce in zbor cu o mare viteza si indemanare, executand intoarcerea inapoi, peste cap. Dar, exista exemplare care se intorc peste axul longitudinal de pe o aripa pe alta, deci lateral. Asemenea indivizi sunt cei mai apreciati.

Porumbeii jucatori si rollerii au obligatia ca o jumatate din timpul de zbor sa-l foloseasca pentru rotire (zbor), iar cealalta jumatate pentru joc, respectiv pentru rostogoliri.

Porumbeii rotitori zboara descriind cercuri (se rotesc) deasupra adapostului in grup sau solist. Inaltimea, viteza si durata zborului sunt caractere de rasa, dar se manifesta in functie de antrenamentul la care sunt supusi porumbeii. Cand porumbeii rotitori sunt lansati, se ridica in spirala in inaltimi, apoi, daca au atins inaltimea de zbor, o pastreaza rotind linistiti ore intregi, cu aripile intinse, in grup strans, pastrand doar distanta necesara intre ei pentru a nu se jena unul pe altul.

Porumbelul voiajor (calator, postas) este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1500km fapt pentru care este foarte indragit de columbofilii care cresc aceasta rasa. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului sau dupa soare. Voiajorii pot fi deosebiti de ceilalti porumbei comuni prin marimea corporala, prin alura "de atlet" si prin faptul ca au pe picior un inel cu un numar de identificare. Acel numar este similar codului nostru personal (CNP-ul). Astfel, nu exista nicaieri in lume doi porumbei cu acelasi numar.

La porumbeii de expozitie se apreciaza criteriile estetice si genealogia. Acestia sunt foarte atractivi datorita aspectului lor de exterior.


Informatii porumbei:Made by ACKA

Copyright © 2009 - 2018 Acka Toate drepturile rezervate - www.acka.ro : Porumbei jucatori si zburatori